WINTER WRENCHING: održavajte svoju vožnju za sretne dane staze pred nama

Očistite zimsko plavetnilo i dajte svom biciklu malo TLC-a tokom hladnih, mračnih noći

Bez obzira da li se vozite po vlažnoj i divljoj zimi ili pakujete svoj bicikl u skladište čekajući toplije dane, duge noći, hladne temperature i kratki dnevni sati pružaju dovoljno vremena da svom biciklu date malo dodatne ljubavi. Ugurajte se u garažu sa svojim toplim napitkom po izboru i svojim sretnim ključem i uz naše najbolje savjete za podešavanje vašeg bicikla tokom zimskih mjeseci.

Vožnja u jesen i zimu donosi neke od najuzbudljivijih dana na stazi—nažalost, ova dobra vremena često dolaze na štetu naših bicikala. Veće blato, ostaci sa staze, kiša i snijeg mogu oštetiti vaš pogon, zagušiti ležajeve i ispuniti pogon prljavštinom. Dobra vest je da tokom ovih hladnijih meseci imamo mnogo više vremena u zatvorenom prostoru, pa umesto da preterano gledate sledeću seriju ovog vikenda, odvojite nekoliko minuta da poklonite svom biciklu malo ljubavi. Bit ćete zahvalni na mnogim vožnjama koje dolaze.

10 savjeta za transformaciju vaše zimski istrošene mašine u živahnu i spremnu na nove avanture.

1. Obojite ga u crno (ali ne doslovno)

Neki od nas nikada nisu ostavili svoju tinejdžersku gotičku fazu iza sebe, ali čak i ako prigrlite garderobu punu boja, preporučujemo da obučete crno-crnu odjeću kako biste se bavili održavanjem bicikla. Bit će masnoće, prljavštine i krhotina koje mrljaju većinu odjeće, ali se skrivaju u crnim nijansama. Ako nemate čvrstu crnu odjeću, spremni ste se uprljati, nabaciti kecelju ili neku potrošnui odjeću u kojoj vam ne smeta da se zaprljate prije nego što zaronite u prljavštinu.

 

2. Očistite svoju prljavu mašinu

Najbolje je isprati bicikl nakon svake zimske vožnje kako biste spriječili zgrušavanje blata ili smrzavanje na vašem okviru, ali to je još važnije kada ga trebate donijeti u radionicu. Održavajte svoj radni prostor čistim tako što ćete bicikl dobro izribati sprejom za pranje bicikla i vašim praktičnim kompletom četki, a zatim isperite blagim pritiskom vode, pazeći oko čaura, zaptivki i ležajeva kako biste izbjegli guranje blata u njih. Obrišite bicikl čistom krpom i odvojite vrijeme da očistite zaptivke na vilici, držaču kapaljke i amortizeru ako vozite punu suspenziju prije nego što ga odnesete u prodavnicu.

3. Njega lanca

Postavite svoj bicikl na postolje i koristite sredstvo za čišćenje lanaca ili staru četkicu za zube da očistite svaku kariku lanca, odvojite vrijeme da pregledate svaku kariku na istrošenost. Vaš lanac se haba brže od bilo kojeg drugog dijela vašeg pogona, a odvajanje vremena za njegovo dubinsko čišćenje pomoći će mu produžiti vijek trajanja. Nakon što je vaš lanac potpuno očišćen, podmažite ga mokrim mazivom i ostavite 5 do 10 minuta da mazivo prodre u valjke i karike vašeg lanca. Mokro mazivo je poželjnije u odnosu na suvo za zimsku vožnju zbog njegovog debljeg viskoziteta. Obrišite lanac čistom, suhom krpom kako biste uklonili višak podmazivanja kako biste spriječili nakupljanje prašine i prljavštine.

 

4. Zaštitite svoj okvir

Kako biste u budućnosti spriječili da se voda i blato otkotrljaju s vaše vožnje, poprskajte zaštitnu masu na čistu krpu ili ručnik i obrišite svoj okvir. Izbjegavajte prskanje zaštitnog zaptivača direktno na vaš okvir, jer može uzrokovati probleme ako dođe u kontakt s vašim kočionim pločicama ili rotorima.

5. Provjerite matice i zavrtnje

Koristeći moment ključ, zategnite svaki vijak na vašem biciklu prema njegovim specifičnim zahtjevima zatezanja. Moment ključ je posebno važan kod zatezanja vijaka oko karbonskih komponenti i na okviru, gdje prekomjerno zatezanje može uzrokovati pucanje i ozbiljna oštećenja. Radite naprijed-nazad počevši s prednjom osovinom i adapterom kočnice, krećući se gore do vretena, slušalica, mjenjača i ručica kočnica, zatim dolje do ručica, gore prema zavrtnjima, stubu sjedala i ovratniku sjedala i na kraju nazad do zadnji kraj vašeg bicikla fokusirajući se na adapter stražnje kočnice, mjenjač i osovinu.

6. Briga o točkovima

Probajte svoje točkove još jednom. Provjerite istrošenost guma na gazećem sloju i zamijenite ih novom ako im treba malo ljubavi. Nadopunite svoju postavku bez zračnice tako što ćete ukloniti jezgro ventila i koristiti malu bočicu zaptivača da dodate nekoliko svježih unci zaštite od ravnog guma. Zamijenite jezgro ventila i pumpajte natrag do željenog tlaka u gumama. Odvojite nekoliko minuta da provjerite svoje žbice – žbice se često zaboravljaju tokom sezone jahanja, pa im dajte brzi prolaz i rukom zategnite sve one koje vam se osjećaju malo labave.

7. Glatko šaltanje

Prebacite kasetu od vrha do dna i odozdo prema vrhu kako biste bili sigurni da se sve pomiče precizno. Ako nije, podesite ograničenja na svom mjenjaču kako biste ga bolje poravnali ili ga donesite u lokalnu prodavnicu bicikala da vam pomogne da se prebaci kako treba.

 

8. Snaga kočenja

Uklonite pločice sa kočionih čeljusti i provjerite jesu li istrošene. Ako imaju zastakljeni izgled, upotrijebite komad finog brusnog papira da izbušite površinu jastučića i uklonite naslage. Provjerite koliko su debele vaše kočione pločice – ako peraje na vašim kočnicama vire dalje od kočione pločice, velike su šanse da vam je ostalo samo nekoliko vožnji u njima i vrijeme je da ih zamijenite novim parom.

9. Napumpajte amortizer

Neuobičajeno je da izgubite mnogo ili bilo kakav zrak u svom ovjesu tokom sezone, ali uvijek je vrijedno odvojiti nekoliko minuta da to provjerite dok imate bicikl u radnji. Provjerite pritisak u vilici i stražnjem ovjesu pomoću šok pumpe i izvršite sva podešavanja koja su vam potrebna za podešavanje ovjesa. Završite ponovnu provjeru ovjesa s malo spreja ovjesa na nosačima kako biste se borili protiv sljepljivanja i omogućili da se stvari kreću glatko.

10. Imajte na umu

Ispolirajte ključeve vašeg bicikla za glatkiju vožnju. Postoji mnogo krhotina koje dolazi sa zimskom vožnjom, a čišćenje otpada će produžiti život vaših komponenti. Povucite ručicu da očistite donji držač i uklonite viljušku da očistite sve ležajeve u slušalicama, a zatim ih podmažite kako bi bili spremni da krenu po smrznutim tragovima ispred.

Odvojiti vrijeme za ključeve u vožnji je nagrađujući način da provedete van sezone. Postavlja vas za bolje proljeće, štiti vaš bicikl za zimske vožnje i daje vam malo vremena jedan na jedan da upoznate sve te dosadne ležajeve i spriječite neželjeno škripanje u narednim mjesecima. Dajte malo ljubavi i pred vama je mnogo dobrih vožnji.

Jesmo li nešto propustili? Recite nam svoje najbolje savjete za zimsko održavanje u odjeljku za komentare!