UPUTSTVO ZA POČETNIKE I LJUBAVNO PISMO ZA VOŽNJU CLASSICS-A

Vaš priručnik za neka od najljepših i najdramatičnijih sportskih takmičenja
Grand Tour trke su sjajne. Da. Apsolutno. Ko se ne bi složio s tim?

Tour de France? Ne postoji ništa slično u cijelom svijetu. Spektakl kao nijedan drugi. Kultni.

Ali ako ste zagriženi ljubitelj cestovnog biciklizma, niste sami ako smatrate da velike trodnevne muške etape usisavaju nesrazmjernu količinu kisika u kalendaru utrka. A ako ste povremeni obožavatelj, možda čak i nećete shvatiti da postoji još – PUNO više – od sporta.

Jednodnevne klasične trke počinju krajem februara i održavaju se tokom cijele godine, iako se najveća koncentracija – takozvana „sezona klasika“ – događa na proljeće. Ove su utrke približno iste dužine kao i mesnata Grand Tour etapa, osim što vozači ne moraju brinuti hoće li se odmoriti kako bi se trkali sljedeći dan.

The bunch on a dreary day for Paris-Roubaix, 2019.

Ako ste ikada osjetili da klimate glavom tijekom ravne faze prijelaza na Tour, Classics je vaš protuotrov. Odaberite bilo koju jednodnevnu utrku – možda bijele makadamske ceste Strade Bianchea, zujanje cvokotajućih bedema kaldrmisanog Paris-Roubaix, čaroliju zadnjeg daha kasne sezone Il Lombardia – sigurno je da će te biti zakačen od samog zvuka pištolj za otvaranje trke.

The Classics je najjednostavniji izraz utrkivanja. U sedlu nema slobodnih dana i nema zezanja sa bonus sekundama ili bodovnim sistemima. To su iscrpljujući testovi u kojima vozači vide tko može staviti jednu pedalu ispred druge bolje od ostalih. Svaka utrka ima svoju ličnost koja oblikuje ko i kako može pobijediti, ali sve se svodi na jedno: Ko prvi prijeđe granicu.

Neki bi mogli tvrditi da su Classics utrke najbolje utrke godine. Iako u toj raspravi nećemo zauzeti nijednu stranu, mislimo da su predivne i često podcijenjene. Ako ste novi u jednodnevnim utrkama, evo priručnika o tome o čemu se radi.

Trek-Segafredo leading the peloton during 2020 Liège–Bastogne–Liège.

Šta su oni?
Mnogi od klasika koji se održavaju su bili među prvim velikim trkama u biciklizmu. Lijež-Bastogne-Lijež, jedan od najvećih i najstarijih, započeo je 1892. godine, 11 godina prije prvog Tour de Francea.

Termin „klasika“ široko koristimo. Neki bi ga primijenili samo na odabranih nekoliko najprestižnijih utrka, ali vidjet ćete da se taj izraz odnosi na gotovo svaku jednodnevnu utrku koja uključuje WorldTour timove poput Trek-Segafreda.

Međutim, pet utrka se smatra najvažnijima u muškom biciklizmu. Milano-Sanremo, obilazak Flandrije, Pariz-Roubaix, Lijež-Bastog-Lijež i Il Lombardija poznati su kao biciklistički „spomenici“. Osvojite spomenik i smatrajte se upisanim u povijest biciklizma.

Lucinda Brand on the team bus after racing 2020 Strade Bianche.

Pričaj mi o ženskim klasicima!
Istorija ženskih klasika nije duga kao muška, ali utrke su bile jednako uzbudljive, a jednodnevni kalendar se svake godine proširuje.

Tour of Flanders održava ženski događaj uz muški od 2004. godine, a ženski Liège-Bastogne-Liège održava se od 2017-te. Godine 2021. žene će se također natjecati u svojoj verziji Paris-Roubaix, vjerojatno kruni dragulja Classics kalendara. (Milan-Sanremo je održao ženski događaj počevši od 1999. godine, ali ga je prekinuo 2005. godine; Il Lombardia nikada nije održao ženski događaj.)

Među ostale glavne ženske klasike ubrajaju se Strade Bianche u Italiji, Gent-Wevelgem u Belgiji, Amstel Gold Race u Holandiji i Fleche Wallone u Belgiji. Možete uključiti i La Course, jednodnevnu utrku koju su organizatori organizovali Tour de France, održana usred velike turneje za muškarce. (Lizzie Deignan iz Trek-Segafreda osvojila ga je prošle godine; lagano.)

Jasper Stuyven battling the cobbles on his way to winning 2020 Omloop Het Nieuwsblad.

Ko teži pobjedi?
Bilo ko.

Neko?
Da, bilo ko. Svakako, neki profili staza isključit će neke podskupove vozača – čisti sprinter, na primjer, vjerojatno nikada neće pobijediti Il Lombardiju – ali općenito je spektar vozača koji mogu pobijediti u tipičnoj jednodnevnoj utrci mnogo, mnogo širi od onih koji mogu pobijediti u generalnoj klasifikaciji duge etape (obično penjači koji takođe mogu dobro probati vrijeme).

A budući da utrka poput Milana i Sanrema favorizira sprintere, veće polje raketnih motociklista pokazat će se za svoju priliku za slavu nego što bi moglo ući u Grand Tour za 3-5 završetaka ubačenih unutar 21 faze.

The men’s peloton galavanting through fields during 2020 Gent-Wevelgem.

Koje su vrste trka?
Ardenski klasici

Regija Ardeni prvenstveno se odnosi na jugoistočnu Belgiju, ali uključuje dijelove Njemačke, Luksemburga i sjeverozapadne Francuske. Brdovit je i gusto pošumljen, a omogućava i nevjerojatno filmsko bicikliranje.

Preciznije, izraz “Ardennes Classics” odnosi se uglavnom na tri trke koje se trenutno održavaju u približno tjedan dana jedna od druge sredinom aprila: Amstel Gold Race (18. aprila ove godine), La Flèche Wallone (21. aprila) i Liège- Bastogne-Liège (25. aprila).

Utrke su poznate po svojim neprestanim usponima koji čine sjajne osnove za hrabre napade. Muška ruta 2021. godine Liège-Bastogne-Liège ima otprilike 4.500 metara – gotovo 15.000 stopa! – penjanja, koje je rival nekim planinskim etapama Grand Toura.

Mads Pedersen leading a breakaway en route to winning 2020 Gent-Wevelgem.

The Cobbled Classics
Pomalo zbunjujuće, mnogi popločani klasici odvijaju se u flamanskim Ardenima, koji se nalaze na sjeverozapadu Belgije i razlikuju se od područja gdje se odvijaju Ardenski klasici. Međutim, oni su manje definirani zemljopisom, a više jednom jedinstvenom karakteristikom: kaldrma koja zvecka kostima, aka, pavé.

Jedini način da istinski shvatite bol jahanja kaldrme je letjeti do Belgije i to sami. Ako to nije opcija, gledanje ovog videa žena Trek-Segafredo koje rade izvidnicu za Paris-Roubaix je sljedeća najbolja stvar:

Madonna zaista.

Sezona klasika započela je dvjema kaldrmisanim trkama 2021. godine: Omloop Het Nieuwsblad i Kuurne-Brussels-Kuurne krajem februara. (Nakon razočaravajućeg nastupa u Omloopu, Mads Pedersen iz Trek-Segafreda sutradan je izborio uzbudljivo finale u Kuurneu.)

Uvjerljivo tri najistaknutije utrke kaldrmom održavaju se uzastopnim vikendima, počevši od Gent-Wevelgema (28. marta ove godine), nakon čega slijedi Tour of Flanders (4. aprila) i Paris-Roubaix (11. aprila).

Paris-Roubaix zaslužuje posebno priznanje. Poznat je pod nazivom „Pakao sjevera“, kako u odnosu na njegov kratak teren, tako i u sjevernom dijelu Francuske, gdje su se odvijale mnoge najkrvavije bitke u Prvom svjetskom ratu. Brutalno je teško s često više od 50 kilometara popločanih sektora i sadrži neke od najdramatičnijih slika u cijelom biciklizmu.

Mnogi su klasici dobro poznati po divljini.

Klasika za sprintere, penjače i sve između

Milan-Sanremo (20. marta ove godine) najduža je jednodnevna biciklistička utrka sa skoro 300 kilometara. Sadrže strme uspone prije cilja koji su namijenjeni za osvajanje terena elitnom grupom srdačnih sprintera. Paris-Tours (10. oktobra) tradicionalniji je sprint profil koji izvlači puno brzih vozača koji bi mogli izgorjeti na Grand Toursu.

Strade Bianche (6. marta) brzo je postao omiljen među ljubiteljima biciklizma od svog prvog izdanja 2007. godine. Mogao bi se smatrati mješavinom Ardena i Kaldrmirane klasike u profilu, s dugim dijelovima bijelog šljunka među strmim usponima, iako toskanski krajolik je samo malo slikovitiji od Ardena u rano proljeće.

Il Lombardia (9. oktobra) ima najduži uspon bilo koje od jednodnevnih klasika, što ga čini cijenjenom utrkom među vozačima Grand Toura čije su velike opće ambicije u klasifikaciji bile onemogućene. Njemu prethode dvije druge talijanske utrke u kasnoj sezoni, Milano-Torino (6. oktobra) i Giro del Piemonte (7. oktobra), koje često biraju istu vrstu vozača.

Žensko vodstvo preko bijelih makadamskih puteva Strade Bianche.

Upravo sam se sjetio da je ovo web stranica Trek. Šta ćete sve raditi?
Drago mi je što ste pitali!

Muške i ženske ekipe Trek-Segafreda oboje su klasičari. Među muškim pobjednicima prošlih klasika su Bauke Mollema (2016 Clasica de San Sebastian; 2019 Il Lombardia), Jasper Stuyven (2016 Kuurne-Brussels-Kuurne; 2020 Omloop Het Nieuwsblad) i Mads Pedersen (2020 Gent-Wevelgem; 2021 Kuurne-Brussels) -Kuurne;… i 2019 Worlds for good measure). Za žene, Lizzie Deignan imala je veliku 2020. godinu na putu da završi kao najbolje rangirana UCI jahačica, pobijedivši GP de Plouay, La Course i Liège-Bastogne-Liège. U 2019. Ellen van Dijk (vrata Dwarsa Vlaanderen) i Audrey Cordon-Ragot (Drentse Acht van Westerveld) obje su postigle velike pobjede, a Elisa Longo Borghini zauzela je drugo mjesto u sprintu koji je grizao nokte na Giro dell’Emilia u svojoj zemlji.

Obje ekipe će ove godine ući u svaku jednodnevnu utrku s pobjedom. Stuyven i Pedersen prednjače za muškarce. Već smo vidjeli koliko moćan dvojac može biti kada je Stuyven donio Pedersenovu sprintersku pobjedu u Kuurneu. Kolege veterani Mollema i Edward Theuns također imaju dosta karata za igranje u jednodnevnim utrkama, a podržat će ih mnoštvo jakih jahača poput Alex Kirsch, Quinn Simmons i Matteo Moschetti.

Mads Pedersen slavi preko crte 2021. Kuurne-Brussels-Kuurne.

Žene imaju dubinu i svestranost da pobjede na bilo kojem Parcoursu. Njihov timski rad igrao je veliku ulogu u Deignanovom uspjehu prošle sezone, posebno naporima Longa Borghinija, UCI-ovog jahača na 2. mjestu prošle godine, koji uvijek lovi na bilo koji djelić mogućnosti za napad iz velike daljine.

Paris-Roubaix će ove godine biti glavni fokus za žene. Dovest će jahače sposobne za pobjedu u bilo kojoj situaciji, od sprintera vrhunskog leta (Amalie Dideriksen), preko snažnih udarača (Lucinda Brand i Ellen van Dijk), do višebojaca (Deignan i Cordon-Ragot), do specijalista za napad (Longo Borghini).

Klasične utrke nikada nisu oduševile, ali sada je posebno dobro vrijeme za investiranje u veličanstvo jednodnevnih utrka. Obje momčadi idu protiv vjerojatno najdubljih polja u svojim sportovima u posljednjih mnogo godina; svaka trka obećava da će biti eksplozija bez ubojica, bez punjenja.

Svakako, trebali biste se prilagoditi i Grand Toursu. Oni su dobra zabava. Ali samo znajte da su Giro, Tour i Vuelta samo dio zašto je biciklizam jedan od najzanimljivijih sportova na svijetu. Klasika se s razlogom naziva “klasikom”. Nema ničega drugog poput njih.

Tekst preuzeti preveden sa: www.trekbikes.com