Kako se vozi biciklističkim stazama pt4

Četvrti dio

Vožnja biciklističkim i rekreacijskim stazama

Saobraćaj na koji ćete naići na biciklističkim i rekreacijskim stazama uglavnom dolazi od ostalih biciklista i pješaka. Zapravo ćete se baviti samo automobilskim prometom na raskrsnicama.

1) Budite dobro svjesni drugog prometnog puta. To može uključivati ​​pješake, malu djecu, pse, kolica, druge bicikliste, promatrače itd. S toliko mnogo događaja lakše je odvratiti pažnju, a ljudi se često ponašaju nepredvidljivo.

2) Budite pošteni kada prolazite pored drugih korisnika. Pozovite “s vaše lijeve strane” prije nego što prođete i razmislite o tome da upotrijebite zvono da upozorite druge na svoje prisustvo. Ovisno o tome koga prolazite i koliko vam se čine rastresenim, možda biste čak htjeli usporiti dok prolazite. Slično tome, nemojte brzati prometna područja.

3) Pridržavajte se oznaka traka, ako je primenljivo. Većina biciklističkih staza ima dvosmjeran promet, pa pokušajte ostati u svojoj traci osim ako ne obilazite. Ako se staza razdvoji na određene pješačke i biciklističke staze, uvijek koristite biciklističku stazu.

Zapamtite da svi koje vidite na svojim ulicama i biciklističkim stazama samo pokušavaju nekamo doći, bilo iz zabave ili zbog posla. Kada se pridržavate pravila puta, obratite pažnju na svoju okolinu i poštujete druge korisnike, doprinosite zabavnijem i ugodnijem iskustvu za sve. I kao i uvijek, molim vas vozite se sa kacigom i prednjim i stražnjim svjetlima. Možda biste čak uzeli u obzir neku “high visibility” opremu za dodatnu vidljivost.
 

Tekst preuzet i preveden sa: 
www.blog.trekbikes.com