Kako se spakovati za bilo koju vožnju stazom

Mislimo da bi vožnja trebalo da bude divlja, pomalo nepredvidiva, i što je najvažnije, zabavna – ali to ne znači da je ne treba  isplanirati. Posjedovanje prave opreme može biti razlika između 5-to minutne popravke na stazi ili mučnog pješačenja pored biciklu od 20 milja. Dakle, koju opremu trebate spakovati prije nego što krenete?

Pa, sve zavisi. Mnogo je faktora koji dolaze u obzir kada se pakujemo za vožnju, a ono što bi moglo biti bitno za jedan dan moglo bi biti  previše sljedećeg. Dužina vožnje, klima, uslovi staze, divlje životinje i izvori vode su elementi koji mogu dramatično promijeniti vašu listu pakovanja. Obratili smo se Christini Chappetta iz PinkBike @cchappetta1 za stručne savjete koji će vam pomoći da odredite šta ćete ponijeti na kratke vožnje, duge vožnje i šta možete ostaviti iza sebe.

Postoje naizgled beskonačni faktori koji dolaze u igru na stazi, pa smo razdvojili stvari na ono što vam je potrebno za kratki sprint, ono što morate imati na dugim stazama i sve između toga da biste se unaprijed spremili bez obzira na vožnju.

Osnove svake vožnje
Bez obzira idete li na trocifrene kilometre ili brzu vožnju prije posla na lokalnim stazama, ove osnovne stvari su ključne da imate na biciklu iz dana u dan.

1. Puna boca vode
Podrazumijeva se da je hidratacija ključna za svaku vožnju.

2. Mini pumpa i pumpa za napuhavanje CO2
Sa rezervnim gumama nećete daleko stići ako nemate načina da ih naduvate. Bontrager Air Rush Elite CO₂ Inflator skraćuje vrijeme inflacije kako biste se brže vratili na stazu.

3. Rezervna guma
Čak i u eri bez zračnica, rezervna guma može uštedjeti vožnju kada ubod jednostavno neće zatvoriti.

4. Poluge za gume
Neophodan za zamjenu cijevi.

5. Višenamenski alat sa imbus ključevima, Torx ključevima, rezervnim brzim spojem i čepovima za gume
Pojednostavite mehaniku pomoću elegantnog, integriranog višenamenskog alata koji se uredno skriva u vašoj upravljačkoj cijevi i brzo zakrpite otvore koji neće zalijepiti vaše gume bez zračnica.

6. Zip kravate i ljepljiva traka
Zgodne potrepštine koje možete učiniti sve koje će vam pomoći da riješite većinu problema na stazi.

Savjet za opremu: Omotajte malo ljepljive trake oko dna vaše mini pumpe za lak pristup bez dodatnog opterećenja i spremite rezervne rajsferšluse unutar pumpe, ako ima mjesta za njih. Alternativno, sakrijte rajsferšlus vezice unutar upravljača pričvršćene zajedno gumenom trakom kako biste spriječili zveckanje dok vozite.

Prilagodite ovu listu svojim potrebama. Ako ste astmatičar, dodajte inhalator ili ako imate alergije, pobrinite se da uvijek imate spreman EpiPen. Ovo su samo osnove, a svoje osnovne stvari možete fino podesiti pojedinačno.

1-satna vožnja
Odlazak na krugove za ručak ne bi trebao uključivati previše dodataka – tek toliko da budete spremni u slučaju nezgode na stazi.

1. Počnite sa šest osnovnih stvari iznad

2. Potpuno napunjen telefon
Bilo da snimate slike staze ili trebate pozvati pomoć, provjerite da li imate telefon i da je potpuno napunjen za vožnju.

3. Jedna granola pločica
Budite puni goriva i osjećajte se dobro na stazi.

4. Narandža ili jabuka
Voće pruža brzi šećer i hidrataciju, idealno za vrh vašeg prvog uspona

Opciono:
5. Vetrovka ili školjka za loše vrijeme
Uvijek je idealno ponijeti dodatni sloj na vožnje na velikim visinama, čak i kada je vrijeme odlično.

2 do 3 sata 
Savršena vožnja nakon doručka, prije ručka. Nosite kratke hlače s puno džepova kako biste bili spremni s nekoliko dodatnih grickalica kako biste se nagradili za uspon do vrha.

1. Provjerite imate li osnovne stvari na svom biciklu sa prve liste

2. Rezervna boca vode
Duže vožnje zahtijevaju malo više u odjelu za hidrataciju. Ako vaš okvir ima mjesta za dvije boce, napunite ga. Ako ne, bacite Rapid Pack za dodatnu pohranu boca i opreme.

3. Potpuno napunjen telefon
U najboljem slučaju, vaš telefon može biti ključ za snimanje ‘grama vrijednih snimaka, u najgorem, vaš ključ za GPS koordinate i pozivanje u pomoć.

4. Power bar
Uvijek je pametno povećati unos kalorija što duže vozite, pa uzmite dodatnu užinu za vožnju.

5. Narandža ili jabuka
Savršeno za povećanje šećera na vrhu uspona.

Opciono:
6. Vjetrovka ili kišna školjka
Idealno za vožnje koje vas vode na više nadmorske visine, čak i kada se čini da je lijepo vrijeme.

S lakoćom spremite sve svoje osnovne potrepštine, a pritom zadržite veći dio uz pomoć torbu

Budite spremni za mehaničarske radove na stazi, dok održavate svoj kokpit urednim s integriranim višenamenskim alatom

Pojednostavite popravak ravnih površina bez žrtvovanja dragocjenog prostora za pakiranje s mini pumpom za montažu na okvir i pumpom za napuhavanje CO2

Vožnja od 3 do 6 sati
Uhvatite se u koštac sa visokoalpskim stazama, gurajte se iznad linije drveća ili probijajte kilometre prašnjavog pustinjskog singletrack-a. Ove vožnje je najbolje obaviti nakon obilnog doručka i zahtijevaju kratke hlače koje imaju najviše džepova za grickalice.

1. Još jednom provjerite da li su vaše osnovne stvari s prve liste na vašem biciklu

2. Hidratantni paket za kukove sa punim rezervoarom
Kako se vožnje duže protežu, smanjuju se vaše šanse da naiđete na mjesto za punjenje goriva. Ponesite dodatnu vodu da ostanete na vrhu hidratacije dok se znojite.

3. Potpuno napunjen telefon
Dobijte upute, snimite fotografije i držite ga u blizini za hitne slučajeve.

4. Tri do četiri šipke granole
Svačiji metabolizam je malo drugačiji, pa idite sa onim što znate da vam odgovara. Kako se vaše vožnje približavaju 6 sati, dobra je ideja povećati hranu i dodati elektrolite.

5. Banana
Uhvatite svoju enduro bananu da dobijete kalij i šećer na dužim vožnjama

6. Vjetrovka ili kišna školjka
Čak i ako vrijeme izgleda pristojno, velike nadmorske visine mogu doći sa hladnim temperaturama i iznenađujućim olujama.

Opciono:
7. Prečistač vode
Pogodno je imati za smanjenje količine vode koju trebate nositi za vožnju, sve dok postoje izvori vode u blizini staze.

6+ satna avantura
Avanturističke vožnje vode nas daleko izvan utabanih staza,duboko u šume i van dometa mobiolnog signala. Prevazilaženje većih kilomteara, dugih uspona i puno vremena u sedlu zahtijeva da budete temeljiti, stoga uzmite si vremena, dobro se spakujte i posavjetujte se sa svojom jahačkom ekipom da vidite mogu li pomoći da podijelite teret.

1. Uvjerite se da su sve vaše osnovne potrepštine za svaku vožnju spremne za vožnju biciklom

2. Paket za hidrataciju pune veličine sa punim rezervoarom i prostorom za opremu
Budite spremni za neko vrijeme, pa ponesite svoj veliki paket za avanturističke vožnje.

3. Papirna karta
Nikad ne znate kada elektronika može otkazati. Držanje papirne mape pri sebi ne teži gotovo ništa i dodaje uže za spašavanje ako se izgubite.

4. Sendviči, granola pločice, voće, elektroliti
Obezbjedite dovoljno energije da vas gura kada prolazite kroz velike, teške kilometre. Kako vaše vožnje budu duže, dobro je dodati i elektrolite.

5. GPS uređaj
Ključno za dobijanje pomoći ako vam je potrebna. GPS ili satelitski uređaj održat će vas povezani čak i kada ste daleko od prijema.

6. Čeona baterija
Akose nađete van uređenih staza nakon zalaska sunca, cijenit ćete da imate svjetlo koje će vas odvesti natrag na početak staze.

7. Rezervna vješalica mjenjača
Vješalice mjenjača su kritične za pomicanje i funkcioniranje vašeg bicikla – a također su potpuno jedinstvene za svaki model bicikla. Ne možete računati na to da će svaka radnja imati onu koja vam je potrebna, pa čak i ako vas avantura vodi kroz grad, najbolje je imati rezervni dio u svom rancu u slučaju da vam zatreba.

8. Džepni nož
Postoje neki zadaci s kojima vaš obični višenamjenski alat jednostavno ne može podnijeti. Ponesite čvrsti džepni nož sa oštrim sečivom za rezanje i kliještima za savijanje i ravnanje. U slučaju mehaničkog oštećenja bit ćete zahvalni što ga imate.

10. Upaljač
Nadamo se da nećete biti uhvaćeni preko noći, ali ako budete, upaljač će vam omogućiti da lako zapalite vatru i ostanete topli kada se temperature spuste nakon zalaska sunca.

11. Komplet prve pomoći i komplet za popravku*
Ponesite samo ono što znate da koristite. U nastavku ćemo vam dati osnove.

Opciono:
12. Šok pumpa
Preporučujemo da provjerite ovjes prije nego što započnete vožnju, ali ako idete na veliku vožnju s velikom varijacijom visine, može vam biti zgodna šok pumpa.

13. Mala bočica maziva za lanac
Započinjanje vožnje čistim, podmazanim lancem je obično dovoljno, ali vožnja u izuzetno suvim i prašnjavim uvjetima može zahtijevati malo ljubavi prema lancu na pola puta.

14. Sprej za medvjede ako se vozite u blizini opasnih ili agresivnih divljih životinja

15. Prečistač vode
Smanjite količinu vode koju trebate ponijeti sa sobom i brzo dopunite potoke pored staze.

Budite spremni za popravke
Kada je u pitanju prva pomoć i hitne popravke bicikla, najbolja oprema koju možete ponijeti je oprema koju znate koristiti. Držite stvari minimalističkim koliko možete da smanjite težinu svoje torbe, ali ponesite ono što mislite da bi vam moglo zatrebati.

Prva pomoć

Dostupni su mnogi prethodno upakovani kompleti koji su kompaktni i jednostavni za upotrebu. Pronađite komplet koji vam odgovara ili prikupite svoje zalihe. Preporučujemo da počnete sa listom u nastavku, ali slobodno proširite na osnovu onoga u šta ste sigurni da koristite i nosite.

1. Gaza, traka i alkoholne maramice
2. C-udlaga za stabilizaciju ozljeda
3. Sigurnosno ćebe
4. Antibakterijska mast

Hitna popravka na stazi

Sastavljanje vlastitog kompaktnog kompleta za popravku je ključni način da  zadržite duge i srećne dane na stazi. Predmeti u nastavku mogu se sakriti u praznu konzervu od mente i težiti gotovo ništa u vašem pakovanju.

1. Rezervni kabel mjenjača
2. 1 rezervni klin vijak
3. Rezervni ventil bez cijevi
4. Komplet za popravak uboda
5. Rezervna brza veza
Opciono:
6. Set kočionih pločica

Uslovi vožnje i vaša lična ograničenja uvijek su važni da uzmete u obzir kada se pakujete, stoga dobro procijenite. Ponesite više vode na ljetnim žaruljama, dodatnu užinu ako mislite da će vam trebati, a na prohladnim jesenjim vožnjama ubacite tost sloj. Najvažnije, spakujte svoje dobre vibracije i pripremite se za solidan dan na prljavštini.

Tekst preuzet i preveden sa https://blog.trekbikes.com/