Kako se brinuti o svom biciklu

Prvi dio

Naučite kako održavati svoj bicikl u tip-top stanju između servisa.

Davanje malog tretmana vašem biciklu pomaže mu da nesmetano radi i smanjuje vjerovatnost da vas nespremnost zatekne zbog kvarova na cesti ili stazi. Ovaj jednostavan videozapis sa instrukcijama provest će vas kroz osnove brige za vaš bicikl.

Kako oprati bicikl


Bicikli skupljaju svu vrstu prljavštine, prašine i smeća s puta i staze. Održavanje bicikla čistog pomaže da vaši dijelovi duže traju, a također štiti boju i poboljšava ukupni kvalitet vožnje.

Započnite s dvije kante tople vode – jednu za vaš bicikl, a drugu za vaš pogon. Pripremite  i četkicu s tvrdim vlaknom, četkicu s mekanim vlaknima, četkicu s konusom, odmašćivač za bicikl, tečnost za pranje bicikla, čisti suvi peškir i podmazivč lanca. Možete staviti bicikl u stalak ili ga nasloniti na zid.

Potopite pogonski sklop, okvir i točkove prethodno tretirane rastvorom za čišćenje. Zatim poprskajte pogonski sklop sredstvom za odmašćivanje, pažljivo izbjegavajući prskanje direktno u bilo koji ležaj. Zatim poprskajte okvir i gume sredstvom za pranje, opet izbjegavajući prskanje u bilo koji ležaj.

Dok se bicikl namače, napunite dvije kante s nekoliko mililitara odmašćivača za bicikl i dovoljno tople vode da potopi vaše četke.

Počnite sa svojim pogonom. Koristite kantu pogonskog sklopa i četkicu s tvrdom dlakom da očistite čitav pogonski sklop. Umjesto toga možete koristiti i uređaj za čišćenje lanca napunjen sredstvom za odmašćivanje.

Zatim operite okvir i viljušku od vrha bicikla prema dolje pomoću četke s mekanim čekinjama s čistom kantom rastvora za odmašćivanje. Očistite gume četkom s tvrdim čekinjama, točkove četkom s mekanim čekinjama, a konusnu četkicu koristite za čišćenje glavčine. Prilikom čišćenja točkova, izbjegavajte kontakt sa kočionim sustavom kako biste izbjegli bilo kakvu mogućnost kontaminacije.

Nakon što je cijeli bicikl čist, isperite ga laganim prskanjem iz pripremljene bočice sa raspršivačem. Na kraju, obrišite okvir čistim mekanim peškirom dok se ne osuši i dodajte podmazivač na lanac.

Tekst preuzet i preveden sa:
www.blog.trekbikes.com