Kako se brinuti o svom biciklu pt4

Četvrti dio

Kako izvršiti provjeru prije vožnje

Jednostavna provjera prije vožnje daje vam ideju što trebate prilagoditi prije vožnje i pomaže vam uhvatiti male probleme prije nego što postanu veliki. Ovaj postupak osmišljen je tako da bude brz, jednostavan i lak za obavljanje prije svake vožnje.

Da biste izbjegli nezgode na cesti ili stazi, važno je pregledati svoj bicikl nakon pranja i prije svake vožnje. Da bismo lakše zapamtili korake inspekcije, koristimo metodu M. Prva tačka „M“ je zadnji točak. Pričvrstite pumpu i provjerite je li guma napuhana do preporučenog pritiska, ispisanog na bočnoj strani gume. Ako je pritisak prenizak, napuhajte gumu na preporučeni opseg. Ako koristite Tubeless gume, preporučujemo dodavanje svježeg zaptivača svakih 6 mjeseci. Provjerite istrošenost kočionih pločica. Zavrtite točak kako biste se osigurali da se slobodno vrti kroz kočnice bez trljanja. Ako se protrljaju, provjerite je li točak pravilno smješten u utorima jer ćete trebati prilagoditi kočnice.

Pomaknuvši se do stuba sjedala do sedla, pomjerite sedlo lijevo desno. Uvjerite se da je stezaljka stuba sjedala čvrsto pričvršćena i da sedlo i nosač sjedala sigurno držite na svom mjestu. Postavite bicikl na tlo, spustite stražnji dio bicikla s otprilike visine gležnja. Slušajte ima li zveckanja ili drugih neobičnih zvukova. To može značiti da je nešto labavo ili istrošeno i da bi to trebalo odnijeti u lokalnu trgovinu na servis.

Spuštajući se do radilice, zavrtite obje pedale i provjerite ima li škripanja ili drugih zvukova. Također, uhvatite obje pedale i zavrtite u obje strane. Provjerite ima li škripe u sistemu pečuju mjenjači obično treba donijeti u trgovinu radi detaljnijeg pogleda.

Vratite se do upravljača, s biciklom na tlu, spustite prednji dio bicikla s otprilike visine gležnja. Osluškujte zvečke ili druge neobične zvukove poput zadnjeg točka. Zaokrenite stub i upravljač i uvjerite se da su oba čvrsto zategnuta. Provjerite istrošenost kočionih pločica i na kraju stisnite kočnice kako biste bili sigurni da se aktiviraju, bez povlačenja ručice do kraja na upravljaču.

Posljednja tačka je prednji točak. Ponovite isti postupak koji ste koristili za zadnji točak. Napuhajte gume, provjerite da li je zaptivač postavljen na Tubeless, provjerite istrošenost kočionih pločica i zavrtite kotač kako biste se osigurali da se slobodno vrti kroz kočnice bez trljanja. Ako se protrljaju, a vi ste provjerili da li je točak pravilno smješten u utorima, možda ćete trebati prilagoditi kočnice.

Tekst preuzet i preveden sa: 
www.blog.trekbikes.com