Kako se brinuti o svom biciklu pt2

Drugi dio

Kako očistiti i podmazati lanac


Održavanje lanca čistim i podmazanim omogućava laganiju, tišu vožnju i osigurava pouzdano šaltanje na vašem biciklu. Osim toga, pomaže vašem lancu i kaseti da duže traju!

Nosite odjeću koju vam ne smeta zaprljati! I budite sigurni da  koristite odmašćivač namjenjen za bicikl.

Brz i jednostavan način odmašćivanja lanca jeste taj da koristite alat namjenjen za čišćenje lanca. Jednostavno napunite spremnik sredstvom za odmašćivanje, omotajte alat oko lanca u skladu s uputama i jednostavno okrećite pedale. Četke iznutra ući će u sve uglove lanca na kojima se prljavština voli zadržavati.

Naravno lanac i dalje možete očistiti bez upotrebe posebnog alata. Umjesto toga možete koristiti četku – čak će i četkica za zube ili četka za nokte raditi! Dodajte malo odmašćivača na četku i držite ga na lancu dok okrećete pedale unazad, pazeći da pogodite i dno i vrh lanca.

Vaš lanac možda izgleda čist, ali svejedno ćete ga htjeti istrljati sapunicom i isprati. To će osigurati da je sav odmašćivač očišćen, tako da će se svježa maziva u potpunosti zalijepiti za lanac.

Što se tiče podmazivanja lanca, morat ćete odabrati podmazivč koji odgovara vašim uvjetima. Ako je teren na kojem vozite mokar i muljevit, koristite mokro podmazivanje. Mokri podmazivači su vodootporniji i traju duže, ali u suvljim uslovima privući će prašinu i prljavštinu. Ako se vozite u suvljim uslovima, umjesto toga koristite suho mazivo. Morat ćete češće zamijeniti suho mazivo, ali to će učiniti vaš lanac manje privlačnim za prljavštinu.

Kada podmazujete lanac, stvarno želite da mazivo uđe i u valjke. Dodavanje maziva sa vanjske strane lanca samo će pokupiti nečistoće u vašoj vožnji. Toliko ćete prije morati odmastiti i podmazati. Stavite malu kapljicu maziva na vrh svakog valjka, a zatim obrišite višak. I uz to, spremni ste za vožnju!ž

Tekst preuzet i preveden sa: 
www.blog.trekbikes.com