Kako imati što udobniju vožnju

Savjeti za pronalaženje izvrsne opreme za bicikl, postavljanje sedla i još mnogo toga.

Zabava se može vrlo brzo isisati iz vožnje ako se osjećate nelagodno u sedlu i ne znate zašto. Ali ne brinite, postoji puno načina da vožnja ponovo postanete udobnija! Evo našeg savjeta za optimizaciju vaše udobnosti na biciklu, posebno ako planirate voziti dulje vrijeme.

 

Opremite bicikl

Prvo i najvažnije, željeli biste popraviti bicikl kod lokalnog prodavača. Moći će vas provesti kroz ono što prilagođavaju i zašto bsš tako da i dalje ne budete imali problema. A ako se u budućnosti pojavi nelagoda, imat ćete bolju predstavu o tome što sami možete prilagoditi. Pronađite lokalnu prodavnicu bicikala u svojoj blizini i nazovite da dogovorite sastanak.

Pronađite pravu vrstu sedla

Dobivanje sedla dizajniranog za vožnju najbolji je prvi korak ka udobnosti. Sedlo za cestovnu trku neće biti ugodno na gradskom biciklu, kao ni sedlo za krstarenje na triatlon biciklu. I premda je primamljivo, nemojte primati savjete drugih vozača! Stil vožnje i tjelesna građa svih su različiti, a preferencije sedla su vrlo individualne, pa ćete htjeti odvojiti vrijeme i pronaći ono najbolje za vas. Lokalni prodavac može vam pomoći da pronađete odlično sedlo, a potragu možete započeti i pomoću  pretraživača sedla: https://www.trekbikes.com/us/en_US/saddle-finder/

 

 

 

Pravilno postavite veličinu i poziciju sedla

Većina sedla dolazi u više veličina, a dobivanje prave veličine za vas osigurat će vam najveći komfor. Odabir sedla odgovarajuće veličine dio je postupka biciklističke pripreme, ali čak i ako ne uspijete u potpunosti pristati, lokalni vam prodavač i dalje može pomoći u odabiru prave veličine ili rješavanju problema s podešavanjima sedla.

 

Ako sami postavljate sedlo, počnite sa sedlom što je više moguće i po potrebi ga malo prilagodite. Dobro je pravilo da vam zadnjica zauzima cijelo sjedalo dok vozite. Ako se naginjete predaleko prema naprijed ili previše nazad, vjerojatno je da morate prilagoditi položaj sedla ili da koristite sedlo pogrešne veličine.

 

Pro savjet: Ako nakon pokušaja i pogrešaka sumnjate da jednostavno ne možete ispravno postaviti svoje sedlo, preporučujemo vam da bicikl uklopite u lokalnu trgovinu.

Nabavite dobar par biciklističkih kratkih hlača

Ono u čemu se vozite može napraviti ili slomiti vaš osjećaj stražnjice nakon što pređete kilometre. Možete pronaći sve različite tipove biciklističkih kratkih hlača s ugrađenom postavom, od otmjenih trkaćih naramenica do aktivnih kratkih hlača s uklonjivim podstavljenim oblogama. 


Odradite trening van bicikla

Dodavanje treninga snage svakodnevnoj rutini vježbanja može vam pomoći ojačati noge i trbušne mišiće, olakšavajući vam vožnju na duge staze bez osjećaja da sutradan ne možete hodati. Također, dodajte osnovne treninge ako možete, jer će jača jezgra pomoći vašoj stabilnosti na biciklu i smanjiti opterećenje ramena i ruku.


Tekst i materijal preuzeti sa https://blog.trekbikes.com/