Dnevna svjetla

BONTRAGER-ova DNEVNA SVIJETLA 


Ion 200 RT and Flare RT

Studije pokazuju da je vožnja s bljeskajućim svjetlom vidljivim na dnevnom svjetlu jedan od najboljih načina za bicikliste da povećaju vjerovatnoću da ga vozač vidi. Bontrager predvodi biciklističku industriju u razvoju svjetala dizajniranih za upotrebu toekom dana. Naše Flare R zadnje svjetlo bilo je originalno dnevno svjetlo i još uvijek je najbolje.

 

 Nakon što stavim stražnje svjetlo, (vozači) me više poštuju, daju mi više prostora kad moraju proći pored mene … Kažem svima koje znam da stave svjetla na bicikl.

Mads Pederson, Trek-Segafredo

Svjetski prvak u cestovnom biciklizmu

 

Šta čini svjetlo dnevnim svjetlom?

Nisu sva svjetla jednaka. Svjetlina je važna, ali potrebno je više od puno lumena da bi se stvorilo učinkovito dnevno svjetlo. Pravi DRL dizajniran je sa određenim fokusom, blicom i dometom koji se mogu vidjeti sa značajne udaljenosti tokom dnevnog svjetla. Bez ove tri stvari, samo imate svjetlo.

 

Flash
Većina biciklističkih svjetala koristi stabilan bljeskalni uzorak. Ovo pulsiranje je manje primjetno od onog koje kontinuirano varira svoj intenzitet i obrazac. Postavka dnevnog bljeska prikazana na dnevnim svjetlima Bontrager kreirana je posebno za povećanje uočljivosti s različitim izlazima i uzastopnim obrascem bljeskalice.

 

Fokus
Stvaranje svjetla vidljivog na dnevnom svjetlu zahtijeva namjerni dizajn. Usmjeravanjem ili pojačavanjem izlaza pojačavamo snop i širimo njegov domet. Bez toga, svjetlo u vašoj ruci može izgledati sjajno, ali ga vozač na cesti neće primijetiti na dnevnom svjetlu.

 

Domet

Što se vozač prije vidi, vozač više vremena mora reagirati i sigurno proći. Dnevna svjetla Bontrager mogu se otkriti sa veće udaljenosti od standardnih svjetala. Svaki model u postavi napravljen je tako da se vidi sa najmanje 400 metara, a odabrani modeli dizajnirani su za vidljivost sa preko 2 km, čak i tokom dnevnog svjetla.

 

Vidite me sada

Kada danju koristite trepćuće stražnje svjetlo, uočljivi ste do 2,4 puta od vozača koji uopće nema svjetla (i do 1,4 puta uočljiviji od vozača koji koristi svjetlo u stalnom režimu). Dnevna svjetla Bontrager koriste uzastopni blic dizajniran da se posebno istakne tokom dnevnog svjetla.

 

Dnevna svjetla čine razliku

Istraživanje pokazuje smanjenje broja nesreća za 33% na biciklima opremljenim dnevnim svjetlima. * Sličan je trend i u automobilima i u motociklima koji koriste DRL, sa padovima od 25% i 13%.

 

Istaknite se kada dijelite put

8 od 10 biciklističkih nesreća dogodi se tijekom dnevnog svjetla, kada se većina ljudi vozi. Dnevna svjetla su najefikasniji proizvod koji vam pomaže povećati vidljivost tokom ovih  vožnji.

Razlika u dnevnim svjetlima

Dnevna svjetla Bontrager dizajnirana su da vam pomognu da se istaknete kada je to najvažnije. Njihova upotreba dokazano je jedini najefikasniji način da svoje prisustvo vozačima učinite primjetnim.

U današnjem svijetu ometenih vozača važnije je, nego ikad prije, poduzeti mjere koje bi mogle povećati vašu sigurnost. Odabrani Bontrager DRL su vidljivi na udaljenosti do 2 km, čak i tokom dnevnog vremena, tako da vozači imaju više vremena da vas primjete i reaguju.