Da li kacige imaju rok trajanja?

Sigurnost i zamjena biciklističke kacige
Važno je da se uverite da je vaša kaciga u dobrom stanju i da je pravilno podešena pre svake vožnje, ali da li faktori osim udubljenja i ogrebotina utiču na to kada biste trebali da zamenite kacigu?

Ukratko: da. U nastavku ćemo iznijeti naše preporuke za biciklističku kacigu, ali svakako pogledajte priručnik za vlasnike koji ste dobili od proizvođača kacige za preporuke specifične za vašu kacigu.

Kada preporučujete zamjenu kacige?
Biciklističke kacige su dizajnirane da apsorbiraju udar djelomičnim uništavanjem ljuske i košuljice. Ovo oštećenje možda neće biti vidljivo. Stoga, ako je podvrgnut udaru, kacigu treba uništiti i zamijeniti čak i ako se čini neoštećenom.

Istječu li biciklističke kacige?
Zamijenite staru kacigu ili oštećenu kacigu. Kacige imaju ograničen vijek trajanja i treba ih zamijeniti kada pokažu očigledne znakove habanja. Osim toga, dijelovi kacige vremenom gube snagu, pa čak i ako kaciga nije udarena ili oštećena, preporučujemo da je zamijenite nakon tri godine.

Redovno i pravilno čišćenje i njega kacige može pomoći da vas upozori na oštećenje ili propadanje kacige.

Bontrager-ova garancija
Uz našu garanciju zamjene Bontrager kacige u slučaju sudara, osigurat ćemo vam besplatnu zamjensku kacigu ako je vaša Bontrager kaciga uključena u sudar u prvoj godini vlasništva. Jednostavno kontaktirajte nas ili vašeg lokalnog trgovca sa slomljenom Bontrager kacigom, originalnim računom o prodaji, detaljima incidenta i povratnom adresom za zamjenu.

Sigurnosni standardi i testiranje biciklističkih kaciga
Standardi za biciklističke kacige postavljaju minimalne zahtjeve za važne stvari kao što su upravljanje udarima i čvrstoća remena. Možete reći koje standarde kaciga ispunjava ako pogledate u unutrašnjost kacige za standardne certifikacijske naljepnice. Ako vidite naljepnicu, to znači da je kaciga ispunila minimalne zahtjeve tog standarda.

CPSC standard je zakonski zahtjev za bilo koju kacigu proizvedenu za američko tržište. Usvojila ga je američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda i obavezan je za sve kacige proizvedene za prodaju u SAD-u nakon 1999. godine.

ASTM je Američko društvo za ispitivanje i materijale, nevladina organizacija koja postavlja standarde. ASTM naljepnica označava da kaciga također zadovoljava ASTM standard.

Izvor: helmets.org

Ako ćete kupiti kacigu, neka bude
Circuit WaveCel
Upoznajte novi Circuit WaveCel— kacigu koja ide svuda i radi bilo šta, napravljena da vozi sve. Njegov aerodinamičan profil održava ga aerodinamičnim, a lagana konstrukcija ostaje udobna za duge vožnje. Najbolje od svega, uključuje WaveCel sklopivu ćelijsku strukturu koja oblaže unutrašnjost vašeg Bontrager kaciga. Dizajniran je tako da bude učinkovitiji od tradicionalnih pjenastih kaciga u zaštiti vaše glave od ozljeda uzrokovanih određenim biciklističkim nesrećama.

Zakoni o biciklističkim kacigama
Svaka država ima svoje zakone o kacigama, a u SAD-u ne postoji savezni zakon koji zahtijeva korištenje biciklističkih kaciga. Okružni, državni i gradski zakoni o korištenju biciklističkih kaciga mogu se razlikovati, stoga se obratite lokalnim pravilima i propisima u mjestu gdje živite i vozite se. Ako niste sigurni gdje da potražite ove informacije, vaša lokalna trgovina bicikala je odličan izvor.

Spremni za pronlazak svoje sledeće kacige. pogledajte našu ponudu na www.bicikla.ba